Goudse kaas
 
Wie kent ze niet, de grote goudgele wagenwielen, waar Nederland zo bekend om staat. Er zullen maar weinig huishoudens zijn, waar geen kaas in de koelkast ligt. Een stuk kaas voor op de boterham, blokjes kaas voor uit het vuistje of geraspt voor over de macaroni of witlof. Kaas hoort er gewoon bij!

 
 Maar je hebt kaas en kaas. Er bestaan in Nederland talloze soorten kaas; verschillend van afkomst, merk, maat, smaak en natuurlijk ook kwaliteit.

Het begint allemaal met de melk afkomstig van de Hollandse koeien. Waar in Nederland stonden deze koeien te grazen, stonden ze binnen of buiten, tijdens de winter of gedurende de zomer? Al deze factoren hebben namelijk invloed op de smaak van de melk en dus uiteindelijk ook op die van de kaas. Vervolgens heeft de manier van bereiden en rijpen grote invloed op de uiteindelijke smaak en kwaliteit van de kaas.

Wij hebben ervoor gekozen om in onze winkel Weydeland kaas te voeren. Deze Noord-Hollandse kaas, afkomstig uit de Beemsterpolder, behoort tot de kwalitatief beste kazen van Nederland. Onze kaas wordt geproduceerd door een van de grotere kaasfabrieken die Nederland kent namelijk: CONO.


CONO gebruikt melk afkomstig van koeien, die uitsluitend in de Beemsterpolder grazen. Aangezien de grond daar door de droogleggingen ziltig van aard is krijgt de melk van zichzelf al een pittige smaak, waardoor zout toevoegen nauwelijks nog nodig is.

 
  

Vandaar dat al onze Weydeland kaas 20% minder zout bevat dan kaas, die niet uit Noord-Holland afkomstig is. Je proeft dus meer kaas!

In onze winkel verkopen wij voornamelijk kaas van het merk Weydeland. Deze kaas, afkomstig uit de Beemsterpolder bevat 20% minder zout, zodat je veel meer de echte natuurlijke smaak van kaas proeft. Weydeland-kaas is te verkrijgen in vele leeftijden. Zo is de jongste variant slechts 4 weken oud en heeft de oudste kaas in ons assortiment meer dan duizend dagen gerijpt! Daarnaast is er de keuze tussen kaas met komijn of zonder. En tenslotte bieden wij de mensen, die op hun gezondheid moeten/willen letten een zeer smakelijke minder vette lijn; Namelijk de Weydelijner.

 
De Weydeland-kaas, die wij verkopen kent ook een minder vette variant; de Weydelijner. Deze kazen komen tevens uit de Beemsterpolder en bevatten dus ook nog eens 20% minder zout. De Weydelijner is verkrijgbaar in de varianten jong (creamy), jong belegen (traditie), belegen (exquise) en oud (rijp aroma). Ook is de Weydelijner verkrijgbaar met komijn en in het seizoen met tuinkruiden of mosterd.
 
 

Boerenkaas

Een bijzonder (lekker) geval van kaas, is de Boerenkaas. Deze kaas wordt niet in de fabriek gemaakt, maar op ambachtelijke wijze vervaardigd op de boerderij. De melk die voor Boerenkaas gebruikt wordt, is van te voren niet gepasteuriseerd, zoals met fabriekskaas wel het geval is. Van de 'rauwe' melk wordt kleinschalig kaas gemaakt. Het gevolg is dat er door de vele boeren die Nederland kent, dus ook vele verschillende varianten van kaas ontstaan. Daar waar de fabriek zich moet houden aan strakke richtlijnen kan de boer zijn eigen gang gaan en een meer persoonlijke smaak geven aan zijn kaas. Zo levert iedere boer weer andere kaas wat betreft vorm, smaak en kwaliteit. Omdat het zo'n ambachtelijk produkt is, kan de kaas per keer verschillen van grootte en smaak. 
 
  
 
De boerenkazen, die wij voeren worden door onze Weydeland-leverancier bij vaste boerenbedrijven ingekocht. Ze zijn bij ons verkrijgbaar in de smaken: romig mild belegen, smaakvol belegen, pikant belegen en subliem oud. Daarnaast kopen wij ook regelmatig Boerenkaas in die net even te bijzonder is om aan uw neus voorbij te laten gaan, omdat wij van mening zijn dat Boerenkaas een specialiteit is waar we als Nederlanders trots op mogen zijn! Zo hebben we vaak Boerenkaas in Jumbo formaat (circa 60 kg), echte stalkaas, Boeren meshanger, Boeren graskaas. Verder variëren ook boeren met allerlei toevoegingen zoals tuinkruiden, komijn (Boeren Leidse), truffel, olijf/tomaat/knoflook, deze zijn allemaal in onze winkel te vinden.
 

Hier een duidelijk promotiefilmje van onze Hollandse kaasleverancier de Firma Treur: